Hoe zit het nu precies?

10 september 2024

Loonkostenvoordelen is best een ingewikkelde materie, zeker als je er niet helemaal in zit. Natuurlijk, je hebt mensen met verstand van zaken die dit soort dingen regelen. Maar ondanks die expertise laten veel bedrijven loonkostenvoordelen liggen. Soms door een verkeerd vinkje te zetten en soms omdat de instanties een fout maken. We zetten daarom nog even op rijtje voor wie je nou precies loonkostenvoordelen kunt aanvragen. 

Er zijn vier doelgroepen die in aanmerking komen voor de loonkostenvoordelen, mits ze niet in WSW-dienstverband werken of in een beschutte werkomgeving via de gemeente én ze verzekerd zijn voor werknemersverzekeringen én ze de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. De vier doelgroepen zijn: 

  1. Oudere werknemers (vanaf 56 jaar).
  2. Arbeidsgehandicapte werknemers die nieuw in dienst komen.
  3. Werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden.
  4. Arbeidsgehandicapte werknemers worden herplaatst.

Voor elke doelgroep zijn er criteria die we graag voor je op een rijtje zetten

1. Oudere werknemers

Een oudere werknemer is 56 jaar of ouder, maar heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Als werkgever heb je nog niet eerder voor deze persoon het loonkostenvoordeel gekregen en de indiensttreder heeft in de 6 maanden voor het begin van het dienstverband niet bij uw huidige of nieuwe werkgever gewerkt. Daarnaast heeft diegene in de maand voor het begin van het dienstverband recht op een van deze uitkeringen: WW-, IOW-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, Wet Wajong, Waz, Wamil), een arbeidsondersteuning van de Wet Wajong, een faillissementsuitkering of een uitkering uit de EU, de EER of Zwitserland die hetzelfde doel heeft als de bovenstaande Nederlandse uitkeringen. 

2. Arbeidsgehandicapten nieuw in dienst

Als werkgever heb je niet eerder voor deze persoon het loonkostenvoordeel doelgroep arbeidsgehandicapte werknemers gekregen. De indientstreder heeft in de 6 maanden voor het begin van het dienstverband niet bij uw huidige of nieuwe werkgever gewerkt. Daarnaast had deze werknemer in de maand voor indiensttreding recht op een WIA-uitkering of op een uitkering uit de EU, de EER of Zwitserland die hetzelfde doel heeft als de WIA-uitkering. Of op een WAO- of WAZ-uitkering voor 1 januari 2006. De uitkering moet nog steeds uitgekeerd worden of in de laatste vijf jaar beëindigd zijn. Daarnaast moet er een arbeidsdeskundig onderzoek zijn waarin een aantal criteria zijn vastgesteld. 

3. Banenafspraak en scholingsbelemmerden

Ook hier geldt dat je niet eerder voor deze persoon het loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden hebt gekregen. De indiensttreder heeft in de 6 maanden voor het begin van het dienstverband niet bij uw huidige of nieuwe werkgever gewerkt. Daarnaast moet iemand voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • hij/zij heeft recht op een van deze uitkeringen: Wajong-uitkering of arbeidsondersteuning van de Wet Wajong. 
  • er is vastgesteld dat iemand niet in staat is om 100% van het wettelijk minimumloon te verdienen en wordt hij of zij onder de verantwoordelijkheid van de gemeente naar werk begeleid.
  • deze persoon is in het doelgroepregister opgenomen met een indicatie als arbeidsbeperkte. Hieronder vallen onder meer schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en schoolverlaters van het praktijkonderwijs.
  • er is een indicatie voor een WIW-baan (Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombaan).
  • iemand kreeg een ziekte of handicap voor de 18e verjaardag of tijdens een studie en men kan alleen met een voorziening het wettelijk minimumloon verdienen.
  • iemand behoort niet tot de doelgroep banenafspraak, maar heeft door een ziekte of handicap wel problemen gehad bij het volgen van onderwijs. 
  • degene is binnen 5 jaar na afronding van dat onderwijs in dienst gegaan bij de huidige of nieuwe werkgever.

4. Arbeidsgehandicapten die herplaatst worden

Dit loonkostenvoordeel is voor de werknemer die het eigen werk geheel of gedeeltelijk hervat of wordt herplaatst in een andere functie bij dezelfde werkgever. Ook hier geldt: je hebt niet eerder voor het loonkostenvoordeel doelgroep herplaatsing arbeidsgehandicapte voor deze werknemer gekregen. Daarnaast voldoet de werknemer aan een van de volgende voorwaarden: in de maand voor de werkhervatting of herplaatsing was er recht op een WIA-uitkering of op een uitkering uit de EU, de EER of Zwitserland die hetzelfde doel heeft als de WIA-uitkering. Of de werknemer had een WAO- of WAZ-uitkering voor 1 januari 2006 en heeft deze uitkering nog steeds of deze is in de laatste 5 jaar beëindigd.

Help?

We kunnen ons voorstellen dat al die regels en voorwaarden verwarrend zijn. Ben je benieuwd of jouw organisatie onbenutte kansen laat liggen? Neem dan contact met ons op of lees hier meer over het loonkostenvoordeel en wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.