Loonkostenvoordelen

Wat zijn loonkostenvoordelen?

Loonkostenvoordelen (LKV) zijn een compensatie voor werkgevers die mensen in dienst nemen die normaal lastiger aan het werk komen. Valt een werknemer binnen een van de doelgroepen die hiervoor geformuleerd zijn dan kom je in aanmerking voor het loonkostenvoordelen en ontvang je een tegemoetkoming.


Benieuwd of jij in aanmerking komt? Neem contact met ons op


Wanneer kom je in aanmerking voor loonkostenvoordelen?

Als werkgever kom je in aanmerking om loonkostenvoordelen te ontvangen wanneer een werknemer tot één van de volgende 4 doelgroepen behoort:


1. Oudere werknemers

Dit geldt voor werknemers die ouder zijn dan 56 jaar en de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Als werkgever kan je 3 jaar lang voordelen ontvangen tot maximaal 6.000 euro per jaar. Het gaat hierbij om een vergoeding van 3,05 euro per verloond uur. Belangrijk: dit voordeel verdwijnt in 2026 en wordt al afgebouwd in 2025.

2. Arbeidsbeperkte werknemers

Neem je iemand in dienst met een arbeidsbeperking, dan kan je mogelijk voordelen ontvangen per verloond uur, de vergoeding ligt op 3,05 euro per uur. Dit gaat tot een maximum van 6.000 euro tot een periode van 3 jaar. Het is echter de bedoeling dat in 2025 de nieuwe wet Banenafspraak ingaat. Dit moet ervoor zorgen dat de loonkostenvoordelen voor werknemers met een arbeidsbeperking doorloopt tot het einde van hun dienstverband.


Neem contact op

3. Banenafspraak en scholingsbelemmerden

Heb je een werknemer aangenomen met een scholingsbelemmering? Je kunt dan denken aan lichamelijke-, psychologische- en/of gedragsproblemen die het volgen van een opleiding belemmeren. Of staat de werknemer in het doelgroepregister van het UWV? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor dit loonkostenvoordeel. Voor maximaal een periode van 3 jaar kan je een vergoeding ontvangen ter waarde van 1,01 per verloond uur tot een maximum van 2000 euro per jaar.

4. Herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemers

Heeft iemand een arbeidsbeperking gekregen terwijl ze in dienst zijn? Als zij hun werk gedeeltelijk of volledig kunnen hervatten, of als ze herplaatst kunnen worden in een andere functie, dan heb je mogelijk recht op dit loonkostenvoordeel. Gedurende één jaar kan je een vergoeding ontvangen van 3,05 euro per verloond uur. Dit gaat tot een maximum bedrag van 6.000 euro.

Vallen (oud) werknemers binnen deze doelgroep? Laat het controleren



Hoe worden loonkostenvoordelen berekend?

Alle loonkostenvoordelen kennen een maximum uitkering per werknemer, totdat dit maximumbedrag bereikt is, wordt de vergoeding berekend op basis van de verloonde uren. Deze uren worden vermenigvuldigd met het tarief behorend tot het loonkostenvoordeel om zo tot de uiteindelijke vergoeding te komen.

Loonkostensubsidie

Als je een werknemer hebt die onder de doelgroep van de banenafspraak valt dan kunnen zij een aanvullende uitkering ontvangen, mits ze minder dan het minimumloon verdienen. In dat geval kan de werkgever de loonkostensubsidie aanvragen voor de werknemer.

Lees welke besparingen wij voor klanten hebben gerealiseerd

Klant cases

Loonkostenvoordelen aanvragen

Om loonkostenvoordelen te ontvangen heb je een doelgroepverklaring nodig van de betreffende werknemer. Deze kan door de werknemer aangevraagd worden bij het UWV of de gemeente. Hierbij is het belangrijk dat de aanvraag gedaan wordt binnen 3 maanden na indiensttreding of herplaatsing.

Vervolgens kan je via de aangifte loonbelasting per werknemer aangeven om gebruik te willen maken van een loonkostenvoordeel. 



Hulp nodig bij de aanvraag? Wij helpen graag.Maak een afspraak


Wat kunnen wij voor jou betekenen

Met onze kennis en geautomatiseerde software zorgen wij ervoor dat je geen voordelen mist. Wij vragen tijdig de doelgroepverklaring voor je aan bij de uitkeringsinstantie, volgen de ontvangst status bij het UWV of de gemeente, tekenen automatisch bezwaar aan bij afwijzing van de doelgroepverklaringen en controleren jaarlijks de beschikking van de Wet Tegemoetkoming Loondomein betreffende het onderdeel loonkostenvoordelen.

Een grondige controle is namelijk belangrijk: zo'n 80% van de loonkostenvoordelen worden niet aangevraagd waardoor werkgevers 500 miljoen Euro per jaar mislopen. Echter wij kunnen tot 3 jaar terugvorderen. Hiermee heb je de kans dat je te veel betaalde premies alsnog terug kunt krijgen.

Wil je persoonlijk geïnformeerd worden?

Neem contact op