Elk jaar komt het opnieuw terug, je lijkt er als werkgever niet aan te ontkomen: de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Ook wel afgekort als de premie Whk. De Whk is een premie die werkgevers betalen om een deel van de uitkeringen te bekostigen voor (oud-)medewerkers die ziek uit dienst zijn getreden of in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) terecht zijn gekomen. Hoe dit precies in elkaar steekt en wat de Whk voor jouw organisatie betekent lees je hier.
Als werkgever ben je financieel verantwoordelijk voor werknemers die uitvallen vanwege ziekte of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. De financiële lasten die je hiervan draagt zijn vastgesteld in de premie Werkhervattingskas die ieder jaar rond december op de mat valt. De premie Whk bestaat uit twee onderdelen, een premie Ziektewet en een premie WGA.
De Werkhervattingskas (Whk) is een fonds dat door de overheid is opgezet om werkgeverskosten te dekken wanneer de Ziektewet (ZW) of de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) van toepassing is. Het woord "gedifferentieerd" houdt in dat de premie die een werkgever betaalt, is afgestemd op de specifieke situatie van het bedrijf. We bespreken verder hoe de premie Whk wordt berekend.
De WGA-premie, onderdeel van de Whk premie, maakt werkgevers financieel verantwoordelijk voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. De hoogte wordt bepaald door uitbetaalde WGA-uitkeringen binnen de organisatie.
De Ziektewet biedt financiële ondersteuning aan werknemers die ziek worden en geen recht hebben op loondoorbetaling door hun werkgever. Dit geldt bijvoorbeeld voor uitzendkrachten en flexwerkers.
Ondanks dat de premie door de Belastingdienst wordt vastgesteld, klopt deze niet altijd met de werkelijkheid. Wij bieden je een paar extra ogen aan om het premiebedrag te controleren en bezwaar in te dienen wanneer deze niet klopt.
Stuur je Whk beschikking veilig op voor controle
De premie Whk bestaat dus uit een premie Ziektewet en een premie WGA. De hoogte van deze premies is vastgesteld op basis van een aantal factoren: de loonsom van het bedrijf, de uitbetaalde Ziektewet en WGA-uitkeringen en eventueel de sectorpremie.
Loonsom
De hoogte van de totale loonsom bepaalt hoe je bedrijf gecategoriseerd wordt.
Betaalde uitkeringen
De bedrijfscijfers worden meegenomen in de bepaling van de premie. De hoogte van de uitkeringen, Ziektewet en WGA-premie kan dus zorgen voor een opslag of korting voor jouw individuele premiepercentage.
Sectorpremie
Het UWV bepaalt ieder jaar een vast premiepercentage voor elke sector. Dit premiepercentage wordt berekend op basis van algemene data van de afgelopen 2 jaar. De volledige sectorale premie wordt enkel betaald door kleine bedrijven, bij middelgrote bedrijven wordt er een gemiddelde bepaald tussen het sectorale premiepercentage en het individuele premiepercentage van de organisatie zelf. Grote bedrijven betalen geen sectorpremie. Hun premiepercentage wordt enkel gebaseerd op het individuele premiepercentage van het bedrijf zelf.
Niet ieder bedrijf betaalt de premie Whk. De bepalende factor voor deze vraag is: ben je eigenrisicodrager of niet? Als je eigenrisicodrager bent, dan neem je de verantwoordelijkheid op voor het verzorgen van de uitkering en re-integratie begeleiding van mensen die ziek uit dienst zijn getreden of arbeidsongeschikt zijn geworden. Omdat je zelf de financiële en organisatorische lasten op je neemt hoef je dus geen premie te betalen.
Er is echter ook de optie om deze zaken door het UWV te laten regelen, je betaalt dan het UWV in de vorm van de premie Whk. Dan ben je dus geen eigenrisicodrager. Als werkgever zijn er elk jaar 2 momenten waarop je ervoor kunt kiezen of je eigenrisicodrager wil worden of dat je hier vanaf wil zien.
Laat je premies nu controleren
Benieuwd of je te veel premies hebt betaald? Wij kunnen met terugwerkende kracht tot 5 jaar terug controleren of je nog recht hebt op te veel betaalde premies.
De hoogte van de premie wordt vaak bepaald op basis van oude of foute gegevens. Hierdoor kan het zijn dat de premie hoger uitvalt dan eigenlijk terecht is. Om deze reden is het dus altijd verstandig om de Whk beschikking te (laten) controleren op onjuistheden. Zo ben je beschermd tegen te hoge kosten in de toekomst en kan je zelfs te veel betaalde premies terugvorderen uit het verleden.
Zekerheyd controleert voor jou of alle uitkeringen en premies terecht zijn toegerekend. Wanneer je ons de Werkhervattingskas-beschikkingen 2024 toestuurt. Geven wij op basis van een eerste (kosteloze) analyse een indicatie van de besparingsmogelijkheden. Zijn er besparingskansen?
Dan kunnen we een samenwerking aangaan en verzorgen wij het hele proces voor jullie.